Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:10)

    Francuskie cebularze w kokilkach

Składniki ● 1 op. ciasta francuskiego ● 4 duże cebule ● 3 dag masła ● 100 ml białego wina ● 2 jajka ● 3 łyżki śmietany 18 proc. ● 5 dag żółtego sera ● sól i pieprz ● gałka muszkatołowa.

1. Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki (mrożone wcześniej rozmrażam). Kroję na cztery części i wylepiam nimi żaroodporne kokilki. Wystające brzegi odcinam. Kokilki z ciastem odkładam do lodówki.

2. Cebule obieram, siekam, smażę w rondlu na rozgrzanym maśle. Gdy zrobią się szkliste, podlewam je wytrawnym białym winem. Duszę, aż więk szość płynu odparuje. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Reklama

3. Jajka mieszam ze śmietaną i cebulą. Ser ścieram na tarce. Kokilki wyjmuję z lodówki. Spody z ciasta nakłuwam widelcem. Nakładam masę cebulową. Piekę 25 min w 190 st. Posypuję serem. Dopiekam 5-8 minut.

100 rad

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 500 ml bulionu i przecieru pomidorowego, 20 dag pomidorków koktajlowych, 20 dag sera feta, po 3 dag masła i startego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.