Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Figi w miodzie

Składniki: 6 świeżych niezbyt dojrzałych fig, 15 dag sera koziego, kolorowy grubo utłuczony pieprz 32-3 łyżki naturalnego płynnego miodu, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 6 tostów pszennych, oliwa, czosnek, sól, świeże zioła do dekoracji

1. Figi opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, nie obieraj. Każdą figę przekrój poziomo na trzy plasterki.

2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż plasterki fig. Ogrzewaj w piekarniku nastawionym na 180 st. 5-8 minut. Figi powinny lekko zmięknąć.

Reklama

3. Ser kozi pokrój w plasterki. Jeśli nie przepadasz za tym rodzajem nabiału, zastąp go serem z niebieską lub żółtą pleśnią.

4. Figi wyjmij z piekarnika, lekko przestudź. Przygotuj sos. Utrzyj naturalny płynny miód z czerwonym octem winnym. Dopraw go do smaku szczyptą soli.

5. Plasterki fig układaj na talerzykach lub jednym większym półmisku, przekładając je plastrami koziego lub pleśniowego sera. Każdą warstwę oprósz grubo mielonym kolorowym pieprzem i polej winnym sosem miodowym.

6. Tosty zrumień w opiekaczu, na suchej patelni lub na blasze w piekarniku. Skrop delikatnie oliwą. Natrzyj 1-2 obranymi ząbkami czosnku. Podawaj do gorących fig. Przystawkę przed podaniem dekoruj świeżymi ziołami.

6 porcji, czas ok. 15 min; porcja – 120 kcal, cena 2,10 zł.

W plastrach boczku

Pyszną przystawkę ze świeżych fig zrobisz, zawijając je w plasterki surowego boczku i zapiekając na grzankach z pieczywa tostowego. Błyskawiczną przekąskę otrzymasz natomiast, podając owoce z szynką dojrzewającą.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 16 sztuk: 50 dag buraków, 30 dag mąki orkiszowej typ 1000, 10 dag cukru trzcinowego, 3 jajka, po 10 dag masła i margaryny, 20 dag rodzynek, po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.