Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:00)

    Faszerowane grzybowe kule

Składniki dla 4 osób: 30 dag dużych pieczarek • 10 dag białej kaszy gryczanej • 20 dag grzybów suszonych • 10 dag żółtego sera • 2 łyżki masła • cebula • świeża bazylia • 2 łyżki orzeszków piniowych • ząbek czosnku • 2 łyżki parmezanu • pół szklanki oleju • sól • pieprz.

1 Pieczarki umyj. Wybierz 12 największych kapeluszy, odetnij ogonki. Grzyby suszone namocz, pokrój, dodaj pokrojone ogonki, duś na maśle razem z posiekaną w kostkę cebulą. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Reklama

Białą (niepaloną) kaszę gryczaną lub pęczak ugotuj. Bazylię, orzeszki piniowe, ząbek czosnku, parmezan, sól i pierz zmiksuj blenderem.

2 Pieczarki faszeruj kaszą i podduszonymi grzybami z cebulką. Ułóż na blasze na papierze do pieczenia.

3 Zapiekaj 15 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem udekoruj pesto z bazylii i posyp pokrojonym w drobną kostkę serem.

CZAS: około 45 minut

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 500 ml bulionu i przecieru pomidorowego, 20 dag pomidorków koktajlowych, 20 dag sera feta, po 3 dag masła i startego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.