Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:00)

    Faszerowane grzybowe kule

Składniki dla 4 osób: 30 dag dużych pieczarek • 10 dag białej kaszy gryczanej • 20 dag grzybów suszonych • 10 dag żółtego sera • 2 łyżki masła • cebula • świeża bazylia • 2 łyżki orzeszków piniowych • ząbek czosnku • 2 łyżki parmezanu • pół szklanki oleju • sól • pieprz.

1 Pieczarki umyj. Wybierz 12 największych kapeluszy, odetnij ogonki. Grzyby suszone namocz, pokrój, dodaj pokrojone ogonki, duś na maśle razem z posiekaną w kostkę cebulą. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Reklama

Białą (niepaloną) kaszę gryczaną lub pęczak ugotuj. Bazylię, orzeszki piniowe, ząbek czosnku, parmezan, sól i pierz zmiksuj blenderem.

2 Pieczarki faszeruj kaszą i podduszonymi grzybami z cebulką. Ułóż na blasze na papierze do pieczenia.

3 Zapiekaj 15 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem udekoruj pesto z bazylii i posyp pokrojonym w drobną kostkę serem.

CZAS: około 45 minut

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 4 plastry ciasta filo, masło, 4 cienkie plastry boczku (wędzonego lub surowego), 10 dag żółtego sera (np. edamskiego), 4 duże pieczarki, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.