Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Faszerowane daktyle

Składniki: 18 daktyli (świeżych lub suszonych), 10 dag sera z niebieską pleśnią, 9 orzechów włoskich, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka naturalnego płynnego miodu, 1 łyżka octu winnego 3natka do dekoracji, świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 190 st. Daktyle rozkrój na połówki (świeże owoce wcześniej opłucz i osusz). Usuń ewentualne pestki.

2. Ser pokrusz na małe kawałki. Orzechy pozbaw łupinek, przekrój na połówki. Możesz też użyć do dania łuskanych orzechów włoskich.

Reklama

3. Rozkrojone daktyle faszeruj pokruszonym serem pleśniowym oraz połówkami orzechów włoskich. Składaj połówki razem. Daktyle ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 15-20 minut (suszone daktyle trzymaj troszkę krócej).

4. W tym czasie utrzyj sos sojowy z naturalnym płynnym miodem oraz octem winnym. Upieczone daktyle ułóż na talerzykach. Polej przygotowanym sosem, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj natką.

6 porcji, czas ok. 25 min; porcja – 120 kcal, cena 2,30 zł.

Słodko-kwaśny sos

Posiekaj 10 dag wypestkowanych daktyli. Oczyść z pestek papryczkę chili. Pokrój ją drobno. Składniki zalej szklanką wody. Dodaj 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego oraz pół łyżeczki soli. Gotuj około 10 minut. Ostudź i zmiksuj. Powstały sos podawaj do smażonych mięs, ryb oraz wędlin.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 duża cebula, 1 duży strąk czerwonej papryki, masło, 2 pomidory, pół puszki kukurydzy, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 100 ml oliwy (lub oleju), 25 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.