Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Fantazja pomidorowo-oliwkowa

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 1 puszka pomidorów krojonych, 10 dag czarnych oliwek bez pestek, 6 gałązek natki, 3 szalotki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 łyżka kaparów qgałka muszkatołowa, 4 białka, 2 łyżki masła, 5 dag tartego sera typu parmezan, 2 dag bułki tartej, masło do formy

Reklama

1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj 25 min w posolonej wodzie. Odcedź je i ciepłe przeciśnij przez praskę. Przypraw gałką muszkatołową. Szalotki i czosnek obierz, posiekaj. Oliwki i kapary osącz z zalewy, też posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij czosnek i szalotki. Dołóż koncentrat, przypraw solą i pieprzem, chwilę smaż. Natkę opłucz, posiekaj. Połowę dodaj do szalotek razem z kaparami i oliwkami. Dołóż pomidory. Gdy sos zawrze, zmniejsz płomień i duś 7 min. Białka ubij ze szczyptą soli. Pianę wymieszaj z piure ziemniaczanym, przypraw. Połowę masy rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Posmaruj sosem pomidorowym. Resztę masy przełóż do szprycy, wyciśnij paski na wierzchu zapiekanki. Starty ser wymieszaj z bułką. Posyp tym wierzch zapiekanki, obłóż wiórkami masła. Piecz ok. 30 min w 200 st. Posyp resztą natki.

Jeszcze lepszy smak!

Do posypki serowej dodaj posiekaną papryczkę chili albo, jeśli wolisz łagodniejszy smak – zmielone orzechy włoskie lub migdały.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.