Reklama
  • Piątek, 6 marca 2015 (13:05)

    Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Składniki na 8 porcji: 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 2 dag drożdży, 2 jajka, sól, 2 szkl. mąki, 10 dag masła, 1/2 kg pieczarek, olej, natka, 2 cebule, słodka i ostra papryka, pieprz, 3 łyżki startego sera, sezam.

1 Śmietanę wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, 1 jajkiem i szczyptą soli. Dodaj mąkę oraz masło. Starannie wyrób ciasto. Odłóż je na godzinę do lodówki.

Reklama

2 Pieczarki oczyść, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Obrane cebule pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Podsmaż cebulę, a potem dodaj pieczarki. Duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wystudź, połącz ze startym serem i odrobiną siekanej natki.

3 Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Na środku ułóż farsz. Zwijaj ciasto z 2 stron, tworząc roladkę. Pokrój ją jak kopytka. Paszteciki ułóż na blasze, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz ok. 20 minut w 180 st.

Zofia Bratek z Sieńska

Świat kobiety
Więcej na temat:pieczarki | ciasto | Zofia | z | paszteciki

Zobacz również

  • Skład na 15 sztuk: ● 325 g chudego twarogu ● 2 jajka ● 4 łyżki mleka ● 4 łyżki oleju ● 250 g mąki ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 50 g zielonej, czerwonej i żółtej papryki ● 1/2 pęczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.