Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:00)

    Drożdżowe paluchy z pieczarkami

Ciasto: •50 dag mąki pszennej •3 dag drożdży •szczypta soli •1 łyżeczka cukru •1 żółtko •10 dag masła •1 szkl. ciepłego mleka. Nadzienie: •1 kg pieczarek •2 cebule •sól •pieprz •mielona ostra papryka •masło do smażenia dodatki: •1 białko • sezam lub czarnuszka

Smak farszu wzbogaci żółty ser. Wcześniej trzeba go grubo zetrzeć albo pokroić na drobne kawałeczki. Do posypania można użyć także soli. Najlepsza będzie morska w formie grubych kryształków.

Paluchy świetnie smakują podane z sosami. Może to być sos czosnkowy albo gęsty, pikantny keczup.

Reklama

1. Masło topię. Drożdże rozpuszczam w mleku. Dodaję cukier i 2–3 łyżki mąki. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia. Ucieram żółtko, dodaję zaczyn, sól i resztę mąki. Mieszam. Wlewam masło. Zagniatam ciasto. Odstawiam je pod przykryciem na 40 minut.

2. Pieczarki drobno siekam, cebule obieram, kroję w kostkę, szklę na maśle. Dodaję pieczarki, smażę, aż wyparuje cały płyn. Przyprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką.

3. Wyrośnięte ciasto po- nownie zagniatam. Rozwałkowuję. Placek kroję na paski o szer. ok. 10 cm. Nakładam na nie farsz. Składam wzdłuż na pół. Zlepiam. Paluchy smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję sezamem lub czarnuszką. Piekę 25-30 minut w temp. 180 °C.

Naj
Więcej na temat:ciasto | smak | z | pieczarki | paluch | Paluch

Zobacz również

  • Składniki: • 2 szklanki wiśni, wydrylowanych i przekrojonych na pół • 3 łyżki octu balsamicznego • łyżka oliwy • łyżka posiekanej świeżej mięty i bazylii • 8 kromek bagietki • 120 g miękkiego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.