Reklama
  • Wtorek, 19 listopada 2013 (11:05)

    Domowa pizza

Sos pomidorowy: Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić 1 zmiażdżony ząbek czosnku i po 1 łyżce posiekanej bazylii i natki pie truszki, smażyć minutę.

Dodać 3 szkl. krojonych pomidorów z puszki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na dużym ogniu 8-10 minut, aż sos zgęstnieje. Podczas smażenia pomidory rozgniatać widelcem. Sos można wyko­rzystać do pizzy lub podać z makaronem.

Ciasto na pizzę

Wsypać do miski 3 łyżeczki suszonych drożdży, zalać 1 szkl. ciepłej wody (40-45°C), wymieszać, odstawić na 10 minut. Gdy drożdże się rozpuszczą i będą miały konsystencję kremu, wsypać 2 szkl. mąki i wyrabiać, aż ciasto stanie się kleiste.

Reklama

Przenieść na stolnicę i dodając 1 szkl. mąki wygniatać, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w cie­płe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by opadło, krótko wygniatać na stolnicy, rozwałkować na placek o śr. 35 cm i grubości 0,5 cm.

Warzywne dodatki

Pizza może być naprawdę wartościowym i niekoniecznie tuczącym daniem, jeśli odpowiednio skomponujemy dodatki, które rozkładamy na cieście. Wysokokalorycznego ananasa z syropu i kukurydzę z puszki zastąpmy świeżymi warzywami: pokrojoną w plastry cukinią, bakłażanem, papryką.

Życie na gorąco
Więcej na temat:pizza | sos | S.O.S. | ciasto | pizzy | Da | ciasta

Zobacz również

  • ● 250 g gotowanej szynki ● 2 ząbki czosnku ● mały słoik pomidorów suszonych w oleju ● 280 g mąki pszennej (jeśli chcesz, część możesz zastąpić żytnią) ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● kulka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.