Reklama
  • Wtorek, 17 grudnia 2013 (13:00)

    Dolmades

Składniki na 4 porcje: 200 g liści winogron, sól , 200 g gotowanego ryżu, cebula, po 2 łyżki posiekanego koperku i mięty, po łyżce pietruszki i rodzynek, 50 g orzeszków piniowych, biały pieprz, 4 łyżki oliwy, sok z cytryny

Przygotowanie: Liście zanurz na minutę w osolonym wrzątku. Wymieszaj w misie gotowany ryż, posiekaną cebulę, koperek, miętę, pietruszkę i pokrojone rodzynki oraz orzeszki piniowe. Dodaj mielony biały pieprz i sól.

Reklama

Liście winogron rozłóż na stolnicy ciemną stroną w dół i odetnij ogonki. Na każdy liść połóż po łyżce farszu ryżowego i zwiń w roladę. Włóż na patelnię złączoną stroną w dół, zalej oliwą i sokiem z cytryny. Zalej rolady do połowy wodą, przykryj i gotuj przez 30 min. Udekoruj ziołami i cytryną.

Czas przygotowania: 60 minut 240 kcal/1 porcja

Tele Tydzień
Więcej na temat:Li | sok z cytryny

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 6 plastrów szynki, ogórek, 200 g półtłustego twarogu, 4–5 rzodkiewek, łyżka drobno posiekanego koperku, 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku, sól, pieprz, 1–2 łyżki majonezu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.