Reklama
  • Czwartek, 27 lutego 2014 (14:05)

    Ciasto z ryżem i bekonem

Składniki: łyżka oliwy, 4 plastry bekonu bez skóry, czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki suszonej szałwii, łyżka miodu , 3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, szklanka startej mozzarelli, 2 jajka, kilka gałązek rukoli, pieprz, sól

Przygotowanie: Rozgrzej oliwę na średniej patelni. Usmaż na niej pokrojone w kostkę plastry bekonu, posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Trzymaj na ogniu przez 3-4 minuty, aż lekko się zezłocą. Dodaj szałwię i smaż jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia i polej łyżką miodu.

Reklama

Wymieszaj w dużej misce ugotowany ryż, bekon z przyprawami, startą mozzarellę i dwa lekko roztrzepane jajka.

Dopraw do smaku.

Przełóż masę do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociśnij. Piecz tort w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 25-30 minut. Przed podaniem połóż na wierzchu rukolę.

Olivia
Więcej na temat:ciasto | pra | bekon

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.