Reklama
  • Czwartek, 27 lutego 2014 (14:05)

    Ciasto z ryżem i bekonem

Składniki: łyżka oliwy, 4 plastry bekonu bez skóry, czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki suszonej szałwii, łyżka miodu , 3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, szklanka startej mozzarelli, 2 jajka, kilka gałązek rukoli, pieprz, sól

Przygotowanie: Rozgrzej oliwę na średniej patelni. Usmaż na niej pokrojone w kostkę plastry bekonu, posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Trzymaj na ogniu przez 3-4 minuty, aż lekko się zezłocą. Dodaj szałwię i smaż jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia i polej łyżką miodu.

Reklama

Wymieszaj w dużej misce ugotowany ryż, bekon z przyprawami, startą mozzarellę i dwa lekko roztrzepane jajka.

Dopraw do smaku.

Przełóż masę do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociśnij. Piecz tort w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 25-30 minut. Przed podaniem połóż na wierzchu rukolę.

Olivia
Więcej na temat:ciasto | pra | z | bekon

Zobacz również

  • ● 4 kule sera mozzarella ● ok. 200 g szynki parmeńskiej w plastrach ● sól, pieprz ●2-3 łyżki czerwonego pesto z suszonymi pomidorami ● olej ● 2 łyżeczki ziół prowansalskich; ew. na sos: ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.