Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Ciasto serowe ze szczypiorkiem

8 porcji czas ok. 100 min; Składniki: 12,5 dag mozzarelli, 10 dag sera gouda, 3 jajka, 1 szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki oleju, sól, pieprz, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 pęczki szczypiorku.

1 Sery (mozzarella i gouda) zetrzyj na tarce o dużych oczkach, umieść w misce. Do osobnego naczynia wbij jajka, rozkłóć widelcem.

2 Do jajek stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dolewaj olej i mleko. Jeśli ciasto wyda ci się bardzo rzadkie, dosyp 1-2 łyżki mąki. Do przygotowanego ciasta wsyp starte sery, wymieszaj.

Reklama

3 Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, poszatkuj. Wsyp do miski z ciastem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tortownicę wyłóż folią aluminiową. Przełóż ciasto.

Wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. 80 min.

porcja – 340 kcal, cena 1,90 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 plastry ciasta filo, masło, 4 cienkie plastry boczku (wędzonego lub surowego), 10 dag żółtego sera (np. edamskiego), 4 duże pieczarki, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.