Reklama
  • Czwartek, 30 października 2014 (08:00)

    Chrupiące skórki ziemniaków na przekąskę

SKŁADNIKI: 8 ziemniaków • oliwa • mała cebula • posiekany ząbek czosnku • łyżka kuminu • 400 g zgniecionych pomidorów • posiekana kolendra • pomidor obrany, pokrojony na ćwiartki • oregano.

Reklama

Czas przygotowania: 70 minut • 4 porcje • 200 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcja.

1. Ułóż ziemniaki na tacy, ponakłuwaj je widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 40 minut. Wystudź. Przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, zostawiając jego warstwę przy skórce (ok. 5 mm). Wydrążone połówki przekrój jeszcze raz wzdłuż na pół.

2. Przełóż skórki na papier do pieczenia i skrop oliwą. Piecz 15 minut, aż się zezłocą. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj czosnek i kumin. Krótko podsmaż. Na koniec dołóż pomidory. Duś około 2 minut, aż staną się całkiem miękkie. Wystudź i posyp kolendrą. Dodaj pokrojony w kostkę pomidor dla urozmaicenia konsystencji i smaku.

3. Skórki możesz posypać odrobiną soli i oregano. Podawaj z pomidorową salsą. Świetnie sprawdzi się też jogurtowy dip.

Olivia
Więcej na temat:na | skórki

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 400 g zielonej fasolki szparagowej ● 120 g pieczarek ● cebula ● pomidor ● główka czosnku ● 1/2 szklanki bułki tartej ● sól, cukier i pieprz ● ocet balsamiczny ● olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.