Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:10)

    Chrupiące kuleczki ziemniaczane

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 6 łyżek masła, 4 żółtka, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 całe jajka, olej do głębokiego smażenia, sól.

1 Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 20 min). Odlej i lekko przestudź. Przepuść ziemniaki przez maszynkę do mięsa lub przez praskę. Do powstałej masy dodaj 2 łyżki masła, żółtka oraz szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej.

2 Zagotuj w garnku 3/4 szklanki wody ze szczyptą soli i 4 łyżkami masła. Zdejmij z ognia, ciągle mieszając połącz z mąką. Odstaw garnek na kilkanaście minut, aby masa mączna przestygła, a następnie dodaj jajka, utrzyj. Na koniec dodaj też przygotowaną uprzednio masę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.

Reklama

3 Z przygotowanego ciasta formuj w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzej olej. Smaż kulki w głębokim tłuszczu przez kilka minut, aż będą miały złotobrązowy kolor. Wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową. Układaj na papierowym ręczniku kuchennym lub na pergaminie, by odsączyć z nich nadmiar oleju.

4 Gotowe kulki ziemniaczane przełóż na talerz. Podawaj na ciepło jako dodatek do serwowanych na obiad mięs i ryb lub na zimno jako samodzielną przystawkę. Dodatkowo możesz posypać je natką lub podawać z dipem.

Świat kobiety
Więcej na temat:ziemniaki | chrupiące kuleczki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 40 dag dyni Hokkaido bez pestek ● 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ● 5 łyżek pasty tahini ● 6 łyżek soku z cytryny ● 5 łyżek oliwy z oliwek ● sol ● pieprz ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.