Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Cena: 2,60 zł. Torcik szpinakowy z kozim serem

Składniki na 12 porcji: 1 kg ziemniaków, 50 dag mrożonych liści szpinaku, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag ricotty, 15 dag twarogu koziego, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 15 dag pomidorków koktajlowych, 3 gałązki tymianku, 5 jajek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki oleju, 1 łyżka masła, starta gałka muszkatołowa ,sól, pieprz

Reklama

1. Szpinak przełóż na sitko i pozostaw, by się rozmroził. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Pomidorki opłucz, poprzekrawaj na połówki.

2. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj grubo na tarce. Dodaj 1 jajko i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszaj. Masę przełóż na sitko, by ociekła z nadmiaru płynu. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj masłem. Dno i bok wylep osączoną masą ziemniaczaną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz 20 min.

3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zrumień na nim pokrojony w kostkę boczek, osącz na papierowym ręczniku. Na tłuszczu ze smażenia boczku zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak, przypraw solą, pieprzem i muszkatem. Dołóż 2/3 boczku, wymieszaj. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, obsmaż na nim pomidorki (2 min). Dodaj tymianek, przypraw solą i pieprzem. Połowę twarogu zmiksuj z ricottą, 4 jajkami, solą i pieprzem. Na ziemniaczany spód wyłóż szpinak i polej sosem. Rozłóż pomidory, posyp resztą twarogu i boczkiem. Piecz 45 min w 200 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Zapieczone kaszotto przygotowane według naszego pomysłu możesz podać z aromatycznym sosem na zimno. Oto smakowite połączenia, które zaskoczą domowników i gości! Czosnkowy. 5 łyżek gęstego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.