Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Buraczane muffinki

Składniki na 16 sztuk: 50 dag buraków, 30 dag mąki orkiszowej typ 1000, 10 dag cukru trzcinowego, 3 jajka, po 10 dag masła i margaryny, 20 dag rodzynek, po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

1. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Margarynę i masło rozpuścić w rondlu, wystudzić, wymieszać z rozkłóconymi jajkami.

Reklama

2. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i rodzynkami. Do suchych składników dolać masło wymieszane z jajkami, całość niezbyt dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać utarte buraczki i ponownie wymieszać.

3. Ciasto rozłożyć w papilotkach umieszczonych w silikonowych formach do wypieku muffinek. Babeczki wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC, potem temperaturę zmniejszyć do 160ºC i piec ok. 20-25 minut.

Nasza rada

Połowę rodzynek zamień na kawałki ulubionej czekolady (gorzka, mlecznej lub białej), a zamiast cukru dodaj do ciasta płynny miód.

Przygotowanie: ok. 50 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.