Reklama
  • Czwartek, 31 października 2013 (12:05)

    Bułeczki z rybą, purée groszkowe i sos tatarski

Bułeczki: 4 miękkie razowe bułki, 4 duże (przekrojone na pół) lub 8 małych płaskich filetów rybnych (łącznie ok. 480 g), na przykład z flądry, złocicy, smuklicy lub zimnicy, bez skóry i ości, szczypta pieprzu cayenne, 1/2 kubka mąki, oliwa, 25 g parmezanu, pojemniczek rzeżuchy, cytryna. Purée: średni ziemniak, 500 g mrożonego groszku, 1/2 pęczka świeżej mięty. Sos tatarski: 6 malutkich korniszonów, łyżka kaparów, sałata little gem, 250 g jogurtu naturalnego 0%, 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki, cytryna.

1. Włóż bułki do piekarnika. Pokrój ziemniaka w plasterki o grubości 0,5 cm, włóż je do garnka, zalej wrzątkiem, przykryj i doprowadź do wrzenia. Na arkuszu papieru pergaminowego dopraw filety solą, pieprzem i pieprzem cayenne, obtocz w mące.

Reklama

2. Wlej na patelnię 2 łyżki oliwy i smaż na niej ryby na złoto z obu stron. Kiedy przewrócisz filety, posyp je startym parmezanem.

3. Dodaj do garnka z ziemniakiem groszek i górną część 1/2 pęczka świeżej mięty. Włóż do malaksera korniszony, kapary oraz sałatę i wlej jogurt. Dodaj górną część 1/2 pęczka natki, wlej sok z cytryny, zmiksuj, dopraw do smaku i przelej sos do miseczki. Odcedź ziemniaka i groszek, zmiksuj je w malakserze i dopraw do smaku.

4. Podawaj idealnie usmażone kawałki fileta w bułkach razem z purée groszkowym, sosem tatarskim, ściętą rzeżuchą oraz cząstkami cytryny.

Czas przygotowania: 15 minut, dla 4 osób.

Olivia
Więcej na temat:sos | S.O.S. | sos tatarski | z | bułeczki | sosy

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 40 dag dyni Hokkaido bez pestek ● 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ● 5 łyżek pasty tahini ● 6 łyżek soku z cytryny ● 5 łyżek oliwy z oliwek ● sol ● pieprz ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.