Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:00)

    Bułeczki faszerowane mięsem, kiełbasą i warzywami

Składniki na 4 porcje: 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 4 spore bułki, np. kajzerki z sezamem, 20 dag żółtego sera, 10 dag pikantnej kiełbasy, np. chorizo, 1/2 czerwonej papryki, 1 kwaszony ogórek, po 4 łyżki kukurydzy i groszku konserwowego, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki chilli, szczypta majeranku, szczypta soli.

1. Mięso podsmaż na oleju, wymieszaj z chilli i majerankiem. Kiełbasę pokrój w małą kosteczkę. Podobnie pokrój paprykę i ogórek. Wymieszaj z mięsem, kukurydzą, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. Przypraw do smaku solą.

Reklama

2. Z bułek zetnij ostrym nożem wierzchy, wydrąż środki. Powstałe miseczki posmaruj w środku masłem. Piekarnik nagrzej do 170ºC. Na patelni podgrzej farsz mięsno-warzywny. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

3. Do każdej bułeczki nałóż po porcji nadzienia. Przykryj odciętymi wierzchami. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i zapiekaj przez kilkanaście minut. Zdejmij wierzchy. Bułki posyp startym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut, aż ser roztopi się i smakowicie przyrumieni.

Najlepsze dodatki do zapiekanek!

Zapieczone mielone mięso z warzywami będzie smakowa- ło wybornie, gdy do dania podasz aromatyczny sos.

• Domowy keczup – 1 puszkę pomidorów (bez skóry) zagotuj w garnku. Dodaj pokrojoną cebulkę, przeciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżeczki musztardy, odrobinę octu jabłkowego, łyżkę oliwy i łyżkę cukru. Podduś bez przykrycia, aż sos się zredukuje. Wtedy zmiksuj go na gładko.

• Sos tysiąca wysp – w miseczce wymieszaj 8 łyżek majonezu z 4 łyżkami ostrego keczupu. Dodaj łyżeczkę drobnego cukru, przeciśnięty mały ząbek czosnku, szczyptę ostrej papryki i kilka kropli soku z limonki lub cytryny.

Naj
Więcej na temat:sos | S.O.S. | piekarnik | Bu | bułeczki | Dania | mięsa

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji, ciasto: 25 dag mąki tortowej, 2 jajka, po 1 szkl. mleka i wody, po szczypcie proszku do pieczenia i soli, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, olej; dodatki: 10-12 dużych plastrów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.