Reklama
  • Środa, 22 lipca 2015 (15:05)

    Bruschetta, czyli włoska grzanka

✓ 8 grzanek • przygotowanie: 10 min • pieczenie: 5 min • 200 kcal/porcja • 2 zł/porcja 5 dużych, dojrzałych pomidorów 1/2 szklanki oliwy 8 kromek białego chleba (może być czerstwy) 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki listków świeżej bazylii sól czarny pieprz (opcjonalnie)

Reklama

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Pokrój w niewielką kostkę, wrzuć na sito, aby wyciekł z nich nadmiar wody. Ząbki czosnku obierz i przekrój na pół.

2. Przełóż pomidory do miski, dodaj czosnek, połowę oliwy i dokładnie wymieszaj.

3. Podpiecz na patelni (na grillu lub na płycie kuchennej), tak aby były chrupiące i z obu stron lekko przypieczone. Zdejmij z patelni i od razu, jeszcze gorące, natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku.

4. Pomidory przypraw solą i pieprzem. Wyłóż je na pieczywo, posyp listkami bazylii. Od razu podawaj, z resztą oliwy.

Olivia
Więcej na temat:bruschetta

Zobacz również

  • Ser w ziołach

    Składniki: 40 dag twardego sera typu bałkańskiego, po pół pęczka natki i koperku, pół sałaty lodowej, chili, garść roszponki, cytryna, 1 małe radicchio, cukier, 2-3 łodygi lubczyku, sól, olej,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.