Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia 2016 (13:05)

    Błyskawiczne roladki z tortilli

Składniki na 6 porcji. Ciasto: 6 szkl. mąki pszennej, 15 dag masła, 15 dag cukru, 30 dag rodzynek, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1,5 szkl. ciepłego mleka, 3 jajka, 150 ml brandy, 8 dag drożdży, 3 łyżki soku pomarańczowego. Dekoracja: 15 dag masła, 1 szkl. cukru pudru, paski kan dyzowanej skórki pomarańczowej.

Reklama

1. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie polej zimną wodą. Obierz ze skórki, pokrój na ćwiart ki. Usuń środki z pestkami, resztę potnij w kosteczkę. Paprykę umyj, wytrzyj. Przekrój, usuń pestki, miąższ posiekaj. Oliwki osącz z zalewy, potnij w plasterki.

Ser feta także osącz z zalewy, pokrusz. Sałatę opłucz, osusz, potnij w paski.

2. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Jogurt wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Dodaj czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

3. Tortille rozłóż na blacie, posmaruj połową sosu. Posyp sałatą, pomidorami, papryką, oliwkami oraz serem feta. Polej pozostałym sosem. Zwiń rulony. Każdy zawiń w folię spożywczą (jak cukierek) i schowaj do lodówki na 10 min.

4. Tuż przed podaniem rulony poodwijaj z folii, a następnie każdy przetnij ukośnie na pół. Pow stałe roladki powkładaj do papierowych papilotek (do pieczenia muffinek), ew. dodatkowo przewiąż cieniutką kolorową wstążeczką. Roladki ustaw na półmisku.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:roladki | ser

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.