Reklama
  • Poniedziałek, 23 stycznia (11:00)

    Bliny kurpiowskie

Składniki dla 4 osób: 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 3 jaja 3 łyżki cukru kryształu 2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania masło klarowane • sól

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zsiadłe mleko, cukier waniliowy i mąkę z proszkiem. Posolić, wymieszać. Białka ubić, dodać do ciasta.

Reklama

2. Smażyć placuszki na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor. Gorące posypać cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną, z syropem owocowym, konfiturami, dżemem.

CZAS: około 40 minut

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji”

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 średnia cebula, 1 młoda cukinia, 1/2 pęczka bazylii, 20 dag żółtego sera, 3 jajka, sól, pieprz, masło. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.