Reklama
  • Czwartek, 10 marca 2016 (13:05)

    Bekonowe miseczki

12 cienkich plastrów bekonu lub 12 plastrów szynki parmeńskiej • 12 plastrów sera gouda • 12 jajek • szczypior • łyżka masła • sól • pieprz

1. Formę do muffinek wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. W wysmarowanych zagłębieniach układaj plastry bekonu tak, by przykryły dno i boki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posyp nim bekon. Na wierzch delikatnie wybijaj po jednym jajku. Gotowe muffiny przekładaj do nagrzanego piekarnika i piecz około 12 minut.

Reklama

2. Szczypiorek umyj, drobno posiekaj. Przekąski wyjmij z piekarnika, posyp szczypiorkiem, przypraw solą i pieprzem. Gotowe wkładaj w papilotki i układaj na paterze. Bekonowe miseczki będą świetnie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do miseczek bekonowych możesz dodatkowo włożyć pokrojoną w kostkę i usmażoną paprykę, cukinię, kawałeczki gotowanego ziemniaka lub brokułu, kukurydzy lub groszku.

Czas: około 40 minut.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:12

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Ciasto: • 25 dag mąki pszennej • 2 jajka • 220 ml mleka • 75 ml oleju • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • pół łyżeczki soli • 1,5 łyżeczki oregano. Nadzienie: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.