Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Babeczki szpinakowo-kokosowe

Składniki na 12 sztuk:

po 1 szklance mąki tortowej i wiórków kokosowych, 10 dag szpinaku świeżego lub mrożonego, po 1/2 szklanki cukru pudru i mleczka kokosowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 6 łyżek oleju kokosowego, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu jabłkowego, garść posiekanych łuskanych pistacji

Reklama

1. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.

2. Szpinak rozmrozić, osączyć (świeże liście umyć, osuszyć), zmiksować z mleczkiem kokosowym, octem, olejem na jednolicie gładką masę, wymieszać z suchymi składnikami.

3. Do silikonowych foremek do muffinek włożyć papilotki. Zieloną masę rozłożyć w papilotkach do wysokości 2/3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec około 20-30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest suchy. Trzeba pilnować, żeby babeczki się nie spiekły, bo stracą swój niezwykły kolor.

4. Upieczone muffinki wyjąć z silikonowych foremek od razu po upieczeniu. Udekorować posiekanymi pistacjami.

Przygotowanie: ok. 50 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu do risotto, zielone ogórki, 20 dag bardzo małych pieczarek qgarść suszonych borowików, 10 gałązek tymianku, 4 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.