-
Poniedziałek, 14 marca 2016 (13:05)
Argentyńskie empanadas z rodzynkami
Składniki na 21 sztuk: 50 dag mąki pszennej, 12 dag smalcu, 35 dag batatów, 40 dag piersi z indyka, 1/2 pęczka natki, 5 dag rodzynek, 1 łyżka masła, olej, sos żurawinowy jako dodatek, sól, pieprz, chili mielone, gałka muszkatołowa, mąka do oprószenia stolnicy
1. Smalec stop, przestudź, aby był letni. Do mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli, smalec i 150 ml letniej wody. Składniki połącz mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Następnie wszystko przełóż na stolnicę, zagnieć jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
2. Bataty obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości (ok. 15 min) w posolonej wodzie. Odcedź, dodaj masło i rozgnieć widelcem. Piure przypraw pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Mięso opłucz, osusz, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i pieprzem. Usmaż na 2 łyżkach oleju. Wymieszaj z ziemniakami, dodaj rodzynki i posiekaną natkę. Farsz ostudź.
3. Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 2 mm. Wytnij z nich szklanką koła o śr. 10 cm. Na każdy krążek połóż łyżkę nadzienia, następnie złóż na pół i mocno zlep brzegi. Pierogi smaż porcjami na rozgrzanym oleju. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem żurawinowym.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 jajka, po 10 dag żółtego sera i szynki wieprzowej, 1 szklanka mrożonego groszku, po 5 dag kwaśnej śmietany i sera ricotta, sól, pieprz. więcej
Twój komentarz może być pierwszy