Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (13:05)

    Argentyńskie empanadas z rodzynkami

Składniki na 21 sztuk: 50 dag mąki pszennej, 12 dag smalcu, 35 dag batatów, 40 dag piersi z indyka, 1/2 pęczka natki, 5 dag rodzynek, 1 łyżka masła, olej, sos żurawinowy jako dodatek, sól, pieprz, chili mielone, gałka muszkatołowa, mąka do oprószenia stolnicy

Reklama

1. Smalec stop, przestudź, aby był letni. Do mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli, smalec i 150 ml letniej wody. Składniki połącz mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Następnie wszystko przełóż na stolnicę, zagnieć jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.

2. Bataty obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości (ok. 15 min) w posolonej wodzie. Odcedź, dodaj masło i rozgnieć widelcem. Piure przypraw pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Mięso opłucz, osusz, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i pieprzem. Usmaż na 2 łyżkach oleju. Wymieszaj z ziemniakami, dodaj rodzynki i posiekaną natkę. Farsz ostudź.

3. Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 2 mm. Wytnij z nich szklanką koła o śr. 10 cm. Na każdy krążek połóż łyżkę nadzienia, następnie złóż na pół i mocno zlep brzegi. Pierogi smaż porcjami na rozgrzanym oleju. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem żurawinowym.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | Empanadas | rodzynki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ■ 40 dag dyni Hokkaido bez pestek ■ 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ■ 5 łyżek pasty tahini ■ 6 łyżek soku z cytryny ■ 5 łyżek oliwy ■ sol ■ pieprz ■ wędzona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.